Suomi, lupamenettelyn luvattu maa!

Sitä tämä todella on tai ainakin Seinäjoen kaupunki! Se naiivi käsitys siitä, että omalle tontillesi saat rakentaa mitä haluat, ei pidä paikkaansa. Ei ainakaan tässä kaupungissa.

 

Pulpettikatot pannassa

Yhden talofirman myyjä, josta tarjousta myös kysyimme, antoi meille kullanarvoisen vinkin: menkää ajoissa suunnitelmienne kanssa kaupungin lupainsinöörin puheille. Jos emme olisi huhtikuussa menneet ensimmäistä kertaa, meillä ei varmasti olisi vieläkään lupaa! No ei, vaan saimmehan me leiman papereihimme jo heinäkuussa 2011. Kauhealla kiireellä, juuri ennen kuin kaikki osapuolet arkkitehtiä myöten olivat jäämässä lomalle. No mihin tämä aika sitten oikein hurahti?

 

Todettakoon jatkon osalta tähän kohtaan kaksi juonenkulun kannalta merkityksellistä asiaa:
1) alueen asemakaavassa määrättiin kattojen kaltevuudeksi 1:1,5-1:2,5
2) alueen asemaakaavassa määrättiin kattojen väri punaiseksi koko alueella.

 

Tämä aika ennen koko rakentamisen alkamista oli kyllä niin erikoisia vaiheita täynnä, että mistähän tämän tarinan aloittaisi. Aikaa vievää ja asioita hankaloittavaa oli jo heti kättelyssä se, että kaupungin lupaviranomaista ei saanut sähköpostilla eikä puhelimelle kiinni, vaan menemällä hänen toimistoonsa tiettynä aikana päivästä. Arvatkaa oliko siellä muutama muukin kaupungissa, jossa rakennustahti oli tuolloin koko maan toiseksi vilkkainta…

 

Ensimmäinen haaveemme talolle oli Kastellin Plazia. Kävimme katsomassa myös kyseistä mallia valmiina ja se oli, ja on edelleen, upea. Meidän ruokakunnassa kun on sen kaksi aikuista ja kaksi koiraa, niin koko olisi riittänyt mainiosti. Mutta tälle mallille sanottiin lupavirastossa heti suoralta kädeltä, ei. Kävipä asia kaupungin julkisivutoimikunnassa lausunnollakin, joka kuului näin: ”Päätös: Suositellaan kaavanmukaista harjakattoratkaisua. Pulpettikatto ei ainakaan esitettyjen suunnitelmien mukaan sovellu ympäristöön.”

 

Saatuamme tuon kielteisen päätöksen, meille suullisesti luvattiin, että tuo tyyli voisi mennä läpi, jos kyseessä olisi kaksikerroksinen talo. Selvä, kahteen kerrokseen sitten! Onneksi ystävällämme oli piirrosohjelma ja pitkää pinnaa lähteä piirtämään kanssamme pohjaa, jonka esikuva oli Jämerän Tiikerinsilmä. Tämä mallia en enää löytänyt heidän sivuiltaan, mutta kuvan löysin. Tiikerinsilmässä tosin oli liikaa neliöitä, lähes 190, joten siitä unelmasta oli jo jouduttu luopumaan.
 
 

 

Parin ystävämme kanssa pidetyn iltapalaverin jälkeen meillä oli paperilla 161m2 talo, jossa oli kaikki mitä halusimme. Kun talotoimittaja oli valittu ja ensimmäiset julkisivukuvat saatu ulos elettiin jo kuitenkin kesäkuun alkua. Sitten jälleen lupainsinöörin pakeille ja ta-daa, vastaus on EI! Voin kertoa, että meinasi järki lähteä päästä. Tiukan väännön jälkeen pohja todettiin ok:ksi, mutta katon kaltevuus vaadittiin määräysten mukaiseksi.

 

Sivukommentti: yllä olevan kuvan talon katto lienee kaltevuutta 1:7, joten siitä sitten voi visioida miltä tuo katto näyttäisi, kun sen nostaisi ”hieman” pystynpään eli kaltevuuteen 1:2,5 (muistaakseni laskimme, että tuo lippa olisi lähemmäs 10m korkeudessa)…

 

Kuin sattuman kaupalla kuulimme lähistöllemme samalla alueelle rakentavien, jo rakennusluvan saaneiden, loivemmasta katosta. Ja takaisin lupainsinöörin toimistoon, josta tällä kertaa emme lähtisi kieltävän vastauksen kanssa. Hän sanoi, että ei ole mahdollista, mutta suostui hakemaan heidän paperinsa ja kappas, siellä oli leimatuissa papereissa loivempaa kattoa! ”Pakkohan se on teillekin antaa, kun hekin ovat saaneet, koska kaupungin tonteille rakentavia pyritään kohtelemaan tasa-arvoisesti”

 

Sääntö kuului tässä vaiheessa ”joku katon osa on oltava asemakaavassa määrätyssä kaltevuudessa”. Koska mikään julkisivukuva, mitä olimme virastoon kiikuttaneet, ei kelvannut, käskimme tämän luvista päättävän insinöörinaisen kertoa meille, mikä menisi läpi. Niin hän piirsi meille kompromissin, jossa oli yksi osa kattoa asemakaavamääräysten mukainen ja toinen loivempi. Tuo yksikerroksisen osan katto jäi kaltevaksi ja piti lisäksi kääntää toisin päin. Tällöin yläkerrasta täytyi pitkältä käytävältä poistaa ikkunat ja tuosta käännetystä katosta tuli valtavan pitkä ja jyrkkä. Meidän silmäämme se näytti rumalta, ainakin verrattuna siihen, jos se olisi saanut olla samoin päin kuin yllä Jämerän mallin kuvassa. Koska aikaa kului, kesälomat painoivat päälle ja työmaan aloitus läheni tyydyimme tähän, kunnes…

 

Punainen katto ja perunamaa

Samaan aikaan toisaalla käytiin vääntöä myös tuon asemakaavassa määrätyn punaisen katon osalta. Kun tontit oli ostettu, saimme muiden alueelle rakentavien nimet. Yksi tulevista naapureistamme oli kuullut, että lähistöllemme oli saanut vaihtaa punaisen katon harmaaseen, kun koko kortteli oli ollut samaa mieltä asiasta. Hän keräsikin meidän kaikkien nimet, paitsi kahden, jotka eivät katon väriä halunneet vaihtaa. Tai toisella näistä syy oli se, että hänellä on alueelle jo aikaisemmin rakennettu talo punaisella katolla ja naapurisovun takasi miellyttävä kommentti ” jos minä en ole saanut harmaata kattoa, niin kyllä saa kukaan muukaan tälle alueelle”. Mahtavat lähtökohdat sopuisalle naapurustolle, jei!

Kaupungilta tosin kerrottiin, että koska tämä jo alueella asuva oli rakentanut tontin omalle maalleen, ei hänen allekirjoitusta olisi tarvittu. No sitten jäljelle jäi siis yksi kaupungin tontille rakentava, joka ei halunnut vaihtaa katon väriä. Kaupungilta lupavirastossa varmasti toivotaan asukkaidensa/asiakkaidensa parasta, eikö niin? Heidän kommenttinsa tähän asiaan oli, että kääntäkää tämän yhden pää, niin saatte kaikki harmaat katot. Aika raaka kommentti, usuttaa viisi muuta rakentajaa yhden kimppuun. Varsinkin, kun myöhemmin selvisi, että vaikka hän olisi kattonsa värin suostunut vaihtamaan, niin se ei olisi auttanut, vaan punaiset katot olisi silti määrätty kaikille! Oli meillä välissä jo julkisivulautakunnan pöytäkirjakin, jossa luvattiin, että saamme katon väriksi harmaan. Se päätös mitätöitiin, kun asiaa alkuperäisesti hoitanut insinöörinainen saapui lomiltaan ja teki selväksi, että harmaata kattoa ei meistä saa kukaan.

 

Asia oli jo niin periaatteellinen, että yksi perhe luopui tontistaan tämän katon värin vuoksi. Enkä ihmettele! Jos ostat suhteellisen kalliin tontin ja lähdet siihen rakentamaan unelmiesi taloa ja pistät koko omaisuutesi kiinni projektiin, pitää sen olla justiin eikä melkein. Yksikin kompromissi teki kyllä kipeää…Me emme tontistamme olleet valmiita luopumaan, vaan seuraava nieltävä asia oli siis punainen katto, siitäkin selvittiin, kunnes…

 

Uskomatonta, mutta totta

Samalla kun tapasimme naapureitamme, juttelimme luonnollisesti myös millaisia taloja ihmiset ovat rakentamassa. Kappas tulevilta naapureiltamme oli hylätty luonnos, jossa oli katto mikä meille oli hyväksytty. Kappas he olivat rakentamassa taloa, joka oli yksikerroksinen, hyvin Kastelli Plazian näköinen, joka meiltä hylättiin. Yksi edusti kortteliaan yksin eli tähän kortteliin ei rakennettu kuin yksi talo. Hän sai yksin päättää kattonsa värin harmaaksi ja se on keskellä aluetta, jossa kaikilla muilla ympärillä on punainen katto.

 

Vielä kun tähän lisätään episodi, joka paljastui viereiseltä alueelta (koko iso asuntoalue on jaettu neljään osaan), olimme raivoissamme: toiselle alueelle, ensimmäisenä rakennusluvan vuonna 2011 rakennettavista taloista, oli saanut luvan yksikerroksiselle talolle, jossa on kokonaan loiva, 1:5 katto!! Tämän jälkeen oli tullut luvanhakuun talo, josta me kuulimme ja saimme tingittyä loivemman katon säännöllä: joku katon osa on oltava asemakaavamääräyksen mukainen. Tämä sääntö siis ei tosin koskenut kaikkia ja olikin todella paskamaista puhua meille, kuinka kaupungin tonteille rakentavia tulee kohdella tasa-arvoisesti, kun samalla on jo yhdelle antanut ennen meitä muita erityisvapauksia.

 

Lisää selkkauksia viranomaistoiminnassa

Jos luulette, että tässä on kaikki, niin väärin meni! Yksi lähistölle rakentavista ilmeisesti ihastui talomme malliin, niin että oli tietämättämme käynyt kysymässä työmiehiltä piirustuksiamme näytille. Hän sitten eräs päivä kävi esittelemässä meille heidän unelmiensa talon piirustuksia, jotka olivat hämmästyttävän tutun näköisiä. Eipä siinä, kiva jos miellyttää, mutta hänen katot olivat loivat ja lisäksi harmaat! Hän sai loivan katon siksi, että siinä missä meidän talo ei sopinut ympäristöön, heidän talonsa perustelut kuuluivat julkisivulautakunnan mukaan seuraavasti: ”Asiaa käsiteltiin aikanaan julkisivutoimikunnassa, joka totesi, että suunnitelmassa esitetty kattokaltevuus sopii kyseisen asuinrakennuksen tyyliin paremmin kuin asemakaavan edellyttämä kaltevuus 1:1,5 … 1:2,5. ” MITÄ, kyseessä oli tismalleen samanlainen talo kuin meillä ja näiden talojen välillä on etäisyyttä 400m?? Nyt korvensi jo kunnolla ja niin paljon, että soitin maakuntalehti Ilkkaan, josta aiheesta tehtiin juttu sopivasti paikallisilla rakennusalan messuilla jaettavaan numeroon.

 

Pieni lohtu se tuossa kohdin oli, mutta onneksi sain palautetta, että muilla asuntoalueilla viesti katon värinvaihtamisen helppoudesta oli mennyt perille ja adressit tuottivat harmaita kattoja punaisten sijaan. Kaupungin lupaviranomaiset omaavat loppujen lopuksi paljon valtaa ja heillä on myös tavat kiertää asiat haluamalleen tolalle ja totta kai tekemättä virhettä viranomaisprosessissa, josta heidät voisi saada vastuuseen!
 
Lähettelin viestejä myös eri lautakuntiin, mutta turhaan. He eivät lähde vastoin näiden viranomaisten päätöksiä tekemään, jotka heidän kokouksissaan käyvät esittelemässä asiat, vaikka käsittelyssä olisi tapahtunut virhekin. Väitän myös, että sillä kuka talosi on piirtänyt ja millaiset välit hänellä on kaupunkiin, on merkitystä. Ymmärrän kyllä sen, että kaupungin pitää säädellä mitä alueille rakennetaan. Katon värin määräämistä en ymmärrä, kun samaan aikaan samalle kadulle voidaan rakentaa sinistä ja punaista julkisivua, modernia kivitaloa ja perinteistä kartanomallia. Myöskään sitä en ymmärrä, miksi Seinäjoelle ei saisi rakentaa harmaakattoista modernia taloa, vaan kaikissa pitäisi olla punainen harjakatto? Pitäisiköhän niitä virkamatkoja suunnata, vaikka asuntomessuille. Siellä, kun on harvemmin viime aikoina hirveän perinteisiä ratkaisuja punaisine harjakattoineen nähty!

 

Toinen vinkki ensirakentajille kuluu: ota ajoissa yhteys kaupungin lupaviranomaisiin ja keskustele alueen asemakaavamääräykset selviksi. Varaa tähän viranomaisrumbaan aikaa! Ota myös heti yhteyttä naapuriin rakentaviin, jakakaa tietoja, voitte saada kattonne värin vaihdettua tai loivennettua kattojanne tai muuten toimittua toisin kuin asemakaavassa on määrätty. Näin ainakin Seinäjoella!

Tämä siis ennen kuin yhtään lautaa oli tuotu tontille. Ja jälkeen päin ajateltuna, tämä olikin vasta alkusoittoa tulevalle!

 

17 vastausta artikkeliin ”Suomi, lupamenettelyn luvattu maa!

 1. Mika

  Meillä oli tai on edelleen myös Vantaalla ollut vähän erikoinen homma paikallisen vesilaitoksen eli HSY:n kanssa.

  Ehkä jotenkin ymmärrän, että vuonna 1969 asennettujen vesiputkien sijainti ja putkityyppi eivät ole välttämättä enää vesilaitoksella itselläkään tiedossaan, mutta kovasti siinä rakentajan ”huumorintajua” koetellaan, kun katua kaivetaan auki kolmesta kohtaa ja välillä käsketään laittaa monttu kiinni ja sitten kaivetaan taas samasta kohtaa uudestaan auki. Samat työ tuli tehtyä useampaan kertaan ja kustannuksia kertyi sen verran, että mahdollisesti oman lajinsa Suomen ennätyksestä lienee kyse. Eli pelkän vesiliittymän kokonaiskustannukset nousi tässä tapauksessa vesilaitoksen sähläyksestä johtuen lähes 50 tonniin.

  Tämä on tietysti tässä vaiheessa pelkästään oman henk.koht. näkemykseni, ja voin olla toki väärässäkin. Käräjillä asiat sitten selviää paremmin, jos sinne asti asiassa joudutaan.

  Nyt tässä vaiheessa asiasta on tehty 2 kuukautta sitten vahingonkorvaus vaatimus, joka on kuitattu saapuneeksi 2 kuukautta sitten. Minkäänlaista vastausta ja kommenttia asiaan ei ole vielä vesilaitoksen puolelta saatu. Eikä itselläni sen puoleen mitään kiirettä, antaa vesilaitoksen miettiä omaa vastaustaan ihan kaikessa rauhassa. Asia ei juridisesti ihan heti vanhene.

  Lisää näistä meidän jutuista omassa rakennusblogissani, tässä linkissä:

  http://taloprojekti-talo-rautio.blogspot.fi/2012/11/vesiliittymasta-50-tonnin-lasku-suomen.html

  No – niin taikka näin, pääasia että elämä jatkuu. Talonrakentajien helmasynti näyttää Suomessa kuitenkin olevan se, että jos jokin homma menee pieleen ja kustannukset karkaa käsistä, niin siitä ollaan hiljaa kuin kusi sukassa, ja kärsitään seuraukset vaikenemalla ne maton alle.

  Siitä olen tämän blogin pitäjän kanssa ihan samaa mieltä, että kaikki kauhukertomukset pitää tuoda rohkeasti esille, johtui ne sitten urakoitsijasta, viranomaisista tai mistä tahansa.

  Muuten maailma ei muutu.

  Vastaa
  1. Anu H

   Okei, nyt tuo meidän soralasku alkaa saada uusia mittasuhteita 🙂 Huh, täytyypä lukasta tuo teidän blogi myös! Toivottavasti näillä tarinoilla on onnellinen päätös, mekin nyt odottelemme mitä tapahtuman pitää…

   Pääasia tosiaan on, että elämä jatkuu!

   -Anu

   Vastaa
 2. Anonymous

  ihme itkua, miksi ei voi vain noudattaa annettuja rakentamistapaohjeita, aina pitää poiketa ja säätää omiaan.

  Vastaa
  1. Anu H

   Niin kauan kun noista määräyksistä ”joustetaan” ja kaikkia ei kohdella samoilla säännöillä, niin kauan jatkuu säätö. Meille ei missään vaiheessa kaupungilta sanottu suoraan, että EI te ette voi tällaista taloa tälle tontille rakentaa. Eipä tietenkään, kun alueelle oli jo myönnetty lupia asemakaavamääräysten vastaisesti. Lisää itkua on muuten sitten luvassa 😉

   -Anu

   Vastaa
  2. Anonymous

   ..niin ja suurimmalle osalle tällaiset taloprojektit voivat olla koko loppu elämään heijastavia satsauksia, joten kyllä sitä haluu vaikuttaa niihin..onhan se nyt epäreilua, jos haluat rakentaa vaikka ympyrän muotoisen talon ja et saa siihen lupaa, vaan ainoastaan kelpuutetaan kolmion mallinen ratkaisu ja sitten huomaat, että naapurustossa joka toinen tölli on kuitenkin se ympyrän muotoinen!

   Vastaa
 3. Anonymous

  Missään tapauksessa en byrokratiaa kannata, saatika hyväksy tätä lähinnä ihmisten kiusaamiselta vaikuttavaa toimintaa. Mutta, toivottavasti ette tonttia hakiessanne naiivisti ajatelleet, että rakentaja asutusalueella voi itse päättää mitä rakentaa ja miten rakentaa. Kaavoituksestahan kai lähes jokainen on kuitenkin tietoinen.

  Vastaa
  1. Anu H

   Olimme lukeneet rakennustapaohjeen, joka netistä löytyi tontin tietojen yhteydestä jo ennen tarjouksen tekemistä. Olimme siis tietoisia kattoa ja sen väriä koskevista määräyksista.

   Tämä osa aluetta on viimeinen, jolle on lähdetty rakentamaan, ensimmäiset on kaiketi aloitetti 2010. Joten ihan katselemalla ympärilleen se selvisi, että asemakaavamääräykset, eivät ole koskeneet kaikkia. Lähinnä kai ajattelimme, että mekin saisimme rakentaa samannäköisen talon, kuin jotka olivat jo pystyssä. Heitä kuitenkin koski ihan samat määräykset. Ja kuten laitoin, suusta suuhun täällä tieto levisi naapureiden kesken, että joku on saanut jotain, mikä ei ole ihan ”määräysten mukaista”. Ei kai se tyhmä ole kuka kysyy, vaan…

   -Anu

   Vastaa
 4. Anu H

  Osanotot Lempäälään :)! Miksi näille asioille ei tehdä mitään? Onhan tällainen mielivaltainen touhu nyt uskomatonta tässä meidän oikeusvaltiossa, vai mikä tämä nykyään on…

  -Anu

  Vastaa
 5. Anonymous

  Kuulostaa vielä ihan siedettävältä toiminnalta verrattuna esim. Lempäälän kunnan toimintaan.

  Vastaa
 6. Anu H

  Pitkään kirjoittamista harkitsin, nämä viestit kannustavat jatkamaan, kiitos!

  Jotenkin minullekin on tullut semmoinen olo, että näitä projekteja on enemmänkin, niistä ei vain puhuta. Ja se, jos joku on huutava vääryys! Näiden talopakettitoimittajien touhut ovat niin uskomattoman häikäilemättömiä, että pakkohan peli on saada vihellettyä poikki. Kuluttajasuojalakia kuitenkin noudatetaan, ihan kuin missä tahansa kuluttajan ja yrityksen välisessä kaupassa. Eipä sitä kännykääkään osteta ilman laturia tai näyttö valmiiksi rikki!

  Kunpa siellä tuloksenteon ja kustannuspaineiden hällä väliä-rahat pois -maailmassa, olisi joskus aikaa pysähtyä ja edes vähän miettiä kuinka moneen asiaan heidän toimintansa vaikuuttaakaan rakentavan perheen elämässä ja kuinka paljon he toiminnallaan aiheuttavat tuskaa, kun homma ei toimi!

  -Anu

  Vastaa
 7. Katri

  Pakko myöntää, että alkoi hymyilyttää, kun tämä koko juttu kuulostaa niin todella tutulta. Toivottavasti teillä on jo parempi tilanne. Meillä meni kanssa kaikki pieleen ja oli aivan kaamea projekti, mutta nyt ollaan jo voiton puolella. Kiva, että jaksat kirjoittaa asiasta 🙂

  Vastaa
  1. Anonymous

   Jatkuvasti rakennusvalvonnan kanssa tekemisissä olevana en voi kun ihmetellä, miksi pitää yrittää rakentaa kaavan vastaisesti??? Kaavamäräykset on omissa suunnittelemissani kohteissa lähtökohtana juurikin näiden ongelmien välttämiseksi. Kokemusta pääsuunnittelusta ja rakenensuunnittelusta löytyy 15 vuotta, joten tältä pohjalta uskallan hieman jo kyseenalaistaa asioita.

   Sormella osoittaisin myös kohteen pääsuunnittelijaa ja vastaavaa työnjohtajaa. Missä he ovat olleet kun on suunniteltu rakennushanketta ja sitten myöhemmässä vaiheessa rakennettu. Näiden henkilöiden täytyy pystyä pitämään ohjakset käsissä, mikäli rakentajalla ei omat taidot tähän riitä.

   Rakentamisessa on myös tietyt toleranssit. Nollatoleransseja EI ole.

   Tiedän sohivani ikävää asiaa, mutta yleensä syyt ovat moninaisemmat kuin mitä julkisuus antaa ymmärtää. Lehdistö ja uutisankkurit mielellään sitten revittelevät näillä aiheilla.

   Vastaa
  2. Anu H

   Kyse ei ollut meidän osalta siitä, että yritimme rakentaa kaavanvastaisesti, vaan siitä, että olimme jo kuullet muilta, jotka olivat aloittaneet ennen meitä ja samalle asuntoalueelle, että he olivat saaneet jo luvat taloihinsa, jotka eivät olleet
   kaavan määräysten mukaisia.

   Jos muille annetaan 100€ seteli ja sinulle 1€, vaikka haluaisit mieluummin sen 100€, niin etkö yhtään pistäisi vastaan?

   RYL on tuttu juttu, nollatolenranssit näyttävät puuttuvan selviltäkin osilta työmaalla!

   Sohia saa rauhassa! Huomioon otettavaa on, että kirjoittaja ei ole uutisankkuri tai lehdistön edustaja. Sitä paitsi tästä blogista ei ole yhtään lehtijuttua tehty tähän päivämäärään mennessä.

   -Anu

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.