Näin alkoi matkamme kohti kauhujen rakennusprojektia

En keksi tältä maapallolta ihmistä, jolle samanlaista kärsimystä soisin. Tämän blogin kirjoittamiseen olen saanut paljon kehotuksia ja kannustusta. Vihdoin jaksan tarttua haasteeseen, tämä olkoon minun puhdistukseni.

Rakennusprojektin alkuhuumaa


Se mistä kaikki alkoi on jo melkein ehtinyt unohtua. Se autoajelu, kun työkaverini näytti ja kertoi, että tähän tulee kaupungin tontteja myyntiin, se kutkuttava tunne vatsanpohjassa, kun veimme avopuolisoni kanssa tarjousta unelmiemme tontista postiin, se puhelinsoitto, kun tieto tarjouksemme hyväksymisestä oli tullut…Nuo onnen ja ilon tunteet ovat vaihtuneet kuluneen puolentoista vuoden aikana unettomiin öihin, tuskaan, ahdistukseen ja riitelyyn.

Mutta palataanpa syksyyn 2010, jolloin saimme tiedon tarjouksemme hyväksymisestä. Saimme siis palan maata Seinäjoen kaupungista. Tämän palan maata teki erikoiseksi se, että sijainti oli erinomainen: pussikadun pää, yksittäisellä kadulla, johon rakennettaisiin vain muutama talo ja tämän kaiken kruunasi Seinäjoella, niin harvinainen jokiranta, joka kulkee ihan tontin vieressä. Maisemat tulevasta olohuoneemme ikkunasta olisivat upeat!

Leijumista oli vaikea estää ja ensimmäisiä unettomia öitä kuluikin talon pohjan suunnittelun parissa. Se homma oli vaan niin mukaansatempaavaa, ettei sitä malttanut kesken jättää. Talon pohja alkoi hahmottua ja sen myötä arvio kuluista. Pankin näytettyä projektimme kustannusarviolle vihreää valoa, piirsi kaverimme meille pohjan unelmiemme talosta, jonka perusteella lähdimme kyselemään tarjouksia eri talotoimittajilta. Meille oli alusta alkaen selvää, että toimituksen piti tulla mahdollisimman valmiina. Halusimme talomme sisutuspakettia lukuun ottamatta niin valmiiksi, että me voisimme keskittyä työntekoon ja käydä työmaalla siivoamassa, muuten homma olisi talotoimittajan vastuulla.

Talotoimittajan valinnan helppous


Pohjapiirustukset lähetimme viidelle eri talotoimittajalle. Kivitalo osoittautui heti liian kalliiksi vaihtoehdoksi, sillä emme halunneet tinkiä talomme neliöistä. Loput talotoimittajat, Jetta-taloja ja Hartman Kotia lukuun ottamatta, karsiutuivat sillä, että heillä ei ollut tarjota tarpeeksi valmista pakettia.

Hartman Kodin myyjä oli hyvin asiantunteva ja asioista puhuttiin selvällä suomen kielellä. Heillä saimme päättää pikkutarkasti, mitä halusimme pakettiimme sisällyttää esimerkiksi kuuluuko pakettiin hana kodinhoitohuoneeseen, mutta allas ei, vai toisin päin. Soitettuamme muutamalle Hartman Kodin rakentaneelle ystäväperheellemme varmistuksen homman toimivuudesta ja todettuamme Hartmanin tarjouksen jäävän sopivasti kilpailijan hinnan alle, olimme päätöksemme tehneet.

Jälkikäteen viisasteltuna hälytyskellon olisi pitänyt jo soida tässä vaiheessa: ”noi on noita vakiosopimusehtoja, mutta ne ei koske teitä, kun teillä on laaja toimitus”…”kyllä ne kuuluu hintaan, noi paperit tulostuu vaan kaikkien sopimusten perään, niin älkää niistä välittäkö”…

Tässä kohtaa vinkki numero 1 ensikertaa rakentaville: palkatkaa vastaava työmaallenne hyvissä ajoin ja ottakaa hänet mukaan neuvotteluihin talotoimittajien kanssa! Siitä lystistä kannattaa jo maksaakin, ettei sitten tarvitse alkaa selvittelemään asioita, kun nimet on paperissa ja sellaisissa, missä ei lue sitä mitä on suullisesti sovittu.

Tilausvahvistuksesta sujuvasti suunnitteluun


Paria ihmetystä aiheuttavaa seikkaa lukuun ottamatta asiat siis luistivat tässä kohtaa kuin rasvattu. Ja pakkohan se oli myyjän sanaan luottaa, että asiat olivat sopimusten osalta kunnossa. Jos eteläpohjalaisen miehen sanaan ei voi luottaa, niin mihin sitten? Niinpä niin.

Joka tapauksessa, tilausvahvistus oli nyt allekirjoitettu. Me olimme mielestämme ostaneet talon avaimet käteen -toimituksella ilman sisutuspakettia (laatat, parketit, maalit, portaat, lasikaide, takka ja kiintokalusteet ei sisälly pakettiin) ja ulkomaalausta vaille valmiin autokatoksen varastolla. Se mitä allekirjoitimme tilausvahvistuksessa oli sekalainen luettelo pakettiin kuluvia asioita hyvin pikkutarkasti, kuten:




 
 
 
Mitä tällainen listaus talo- ja autokatostoimituksesta kertoo ensikertaa rakentavalle, siitä mitä pakettiin kuuluu ja mitä ei? Riittäkö 1000kg/säkki Leca-laastia harkkoperustukseen, onko tässä nyt kaikki valmiiseen kuuluvat materiaalit ja työvaiheet lueteltu? 
 
Kysyimme kyllä asiasta useaan kertaan myyjältä ja sovimme neuvottelunkin pari kertaa ja joka kerta hän vakuutteli, että asia on juuri niin, kuin olimme hänen kanssaan SUULLISESTI sopineet. Eikä meidän edelleenkään tullut välittää tilausvahvistuksen liitteinä olevista apu- ja lisätyölistoista jne. asioista, jotka niissä papereissa kerrottiin kuuluvan rakennuttajan vastuulle. Ja me uskoimme…
 
Homma eteni jouhevasti suunnitteluun ja tapaamisen arkkitehdin kanssa. Tämä lienee toinen asia tämän rakennusprojektin aikana, tontin saamisen lisäksi, joka toimi. Toki arkkitehdillä oli pitkälle piirretty pohja, mutta hänen avullaan saimme muutamat hankalat pohjapiirrustuksen kohdat mieluisiksi. Julkisivukuvat saatuamme, vihdoin pitelimme unelmatalomme piirrustuksia kädessämme, emmekä malttaneet odottaa projektin starttausta! Sitä ennen tarvitsimme kuitenkin rakennusluvan kaupungilta…olisikohan tämä ollut se kohta, jolloin tummat pilvet alkoivat kasaantua unelmatontimme päälle…



17 vastausta artikkeliin ”Näin alkoi matkamme kohti kauhujen rakennusprojektia

 1. Anonymous

  Tsemppiä ja jaksamista ”taistelun” keskellä täältäkin. Kyllä se Hartmannikin joutuu vielä taipumaan selvässä asiassa.
  Anonyymin kommenttiin 23.1.2013 vastineeksi, että lähtökohtaisesti ei voida olettaa rakennuttajan edes tietävän rakennusteknillisiä asioita tai virheitä mitä rakentamisen aikana on mahdollisesti tehty. Sitä varten on palkattavissa oma valvonta, mutta sekään ei auta siinä vaiheessa kun rakentamisen aikainen virhe on tehty ja sitä ei reklamoinnista huolimatta haluta korjata/laittaa kuntoon myyjän toimesta. Kun pysytään aiheessa niin reklamaatiovastineesta myyjän puolelta on lopunperin kysymys, eikä siitä mitä virheitä rakentamisessa on tehty. (joskin niitä on tullut luvattoman paljon)

  Vastaa
 2. Anu H

  Me olisimme ainakin halunneet kuulla hinnan laadukaasti, huolellisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen tehdystä talosta. Jos hinta olisi ollut liian kallis meille, olisimme harkinneet koko projektiin lähtemistä.

  -Anu

  Vastaa
 3. Anonymous

  ongelma on siinä ettei pystytyksistä makseta tarpeeksi rahaa jolloin voisi asiat tehdä kunnolla

  Vastaa
 4. Anonymous

  Minäkin asun hartmankodissa rakennut 2006 ja en ikään enää osta tuota kotia.Alun perin pystytystä piti siirtää 2vko ja sitten muutettiin sopimusta ja sitten tuli lumisateet ja sisälle satoi lunta n.15cm harmannin vastaava sanoi että pystytys porukka putsaa laatan kun katton on päällä mutta näin ei vaan tapahtunut joudun melkein 3vko sulattamaan jotta päästiin rakeentamaan lisää ja muutakin ongelmaa oli mutta kaiken huippu oli rakennuksen loppulasku joka piti tulla kesäkuun alussa 2006 mutta tulikin vasta jouluna 2007 puolitoista vuotta myöhemmin ja kun kysyin laskun syytä miksi ei ole tullut niin kuin oli sovittu niin sanottiin laskutuksessa on ollut ruuhkaa ja kun tiedustelin kuluttaja asiamieheltä niin se sanoi jotta kun sopimukset tehdään niin laskuttajalla on oikeis laskuttaa 3 vuoden aikan saatavansa pois että tälläistä

  Vastaa
 5. Anu H

  Onneksi olkoon teille! Valitettavasti kaikilla ei ole ollut yhtä sujuva projekti, josta voisi olla tyytyväinen. Kuten muista kommenteista voi lukea, meidän lisäksemme myös muita pieleen menneitä caseja löytyy.

  Eikä siinä ettäkö Jumalaa tarvitsisi leikkiä, ihmisiähän tässä kaikki olemme ja virheitä sattuu! Mutta se kyllä ihmetyttää, että jos tehdään virheitä, niin niitä ei olla valmiita korjaamaan, vaan sitten aloitetaan selittely ja vastuunpakoilu ja lyödään suorastaan läskiksi koko homma.

  -Anu

  Vastaa
 6. Anonymous

  Me asumme Hartman Kodissa, eikä mitään valittamista ollut rakentamisen aikana eikä sen jälkeen. Olemme hyvin tyytyväisiä, samoin kun muutamat tutut, joilla myös Hartman Koti.

  Vastaa
 7. Anu H

  Kun otimme aloitimme projektin tarkastin kyllä kaiken mahdollisen ko. firmasta mitä netistä löytyi. Mitään ihmeempiä ei kyllä silloin löytynyt. Jos katsoo Suomi24 keskustelua: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8870977
  Negatiivisia kommentteja on alkanut tulla syksyllä 2010. Onko suoraan vaikutusta myynninkasvuun?

  Hartman kodin me olemme ostaneet. Kaikki työntekijät, joiden kanssa olemme joutuneet olemaan tekemisissä löytyvät Hartmannin sivuilta, joten oletan, että heille palkan maksaa Hartman? Muuta eroa minä en näille tiedä. Pahoittelut, jos käytän Hartmannin nimeä väärin, mutta pahemmin sitä kyllä tuhraavat tällaiset rakennusprojektit!

  -Anu

  Vastaa
 8. Anonymous

  Allekirjoittanut asuu myös Hartman-kodissa, mutta ilman suurempia ongelmia rakentaminen sujui. Peräänkuulutan kyllä myös hieman omaa aktiivisuutta pystytysvaiheessa, mutten voi tulla töppejä. Muistutan myös kirjoittajaa, että Hartaman ja Hartmankoti ovat myös jossain määrin toisistaan erillään olevia juttuja. Ettei menisi ihan kaikki yhteisen nimittäjän alle. Toki en ole mikään Hartmannin puolestapuhuja, mutta jotain tietämystä siitä puulaakista omaan vuosien ajalta.

  Vastaa
 9. Leijonaemo

  Heippa! Huh, mitä luettavaa.. Vaikka onki ikävän kuuloista tekstiä niin käyn kyllä seurailemassa! Meillä on just talonrakennusprojekti meneillään. Kateltiin myös Hartmanin talokirjaa ja valmiita kivoja pohjia oli, ei kylläkään heiltä taloa otettu..

  Vastaa
 10. Anonymous

  No, sanottakoon täältä lohdutukseksi, että meillä on vähintään yhtä kamala kokemus Herrala-taloista. Pystyttäjä velkasaneeraukseen, kolme kertaa käräjäkeikka saatavistamme, lopulta velkasaneerauksessa saatavamme leikattiin neljäsosaan aidosta saatavastamme. Ja sekin neljäsosa maksetaan meille 10 vuoden kuluessa. Ja talon rakentaminen piti 15 prosentin valmiusasteesta asti huolehtia itse, hommata työmiehet, valvoa kaikki, hommata kamat… There’s no business like rakennusbusiness. Ja Seinäjoella tämäkin kokemus. Eli painakaa Herrala-talojenkin nimi mieleen.

  Vastaa
 11. Anu H

  Tämä meidän ”porukka”, josta myöhemmin lisää, oli tehnyt aikaisemminkin Hartman koteja ja jatkoi myös meidän jälkeemme. Näin päällikkötason ihminen sanoi, kun tavarantarakastaja sitä meidän työmaallamme palaverin päätteeksi suoraan kysyi.

  Toivottavasti jatkossa ei ole enää kenenkään riesana, mokaavatahan he teidän muidenkin maineen! Mutta maine ei kyllä ole Hartmannia kiinnostanut missään vaiheessa, ei oma eikä aliurakoitsijoiden.

  Hartmannin puolelta ei ole ollut mitää tahtotilaa sopia/neuvotella asioista kanssamme. Mitään virheitä ei koskaan edes myönnetty, vaikka asiasta on eri asiantuntijoiden raportteja! Kerropa muuten, kun tiedät, että millaisilla aikatauluilla Hartmannin pystytykset pitäisi olla valmiina? Tästäkin oli epäselvää…

  Me esitimme toiveen ”porukasta” ja meille sanottiin, että saamme tämän rakennusliikkeen, jonka tunsimme jo ennestään. Kunnes päivää ennen kuin työmaa piti aloittaa ilmoitettiin, että porukka vaihtuu. Sanoimme, että meille sopii aloittaa myöhemmin, että saisimme ne kaverit mitä halusimme. Tällöin meille ilmoitettiin, että ei onnistu ja onhan se nyt oikeasti melko kyseenalaista, että toiset saa hyviä porukoita ja toiset huonoja. Mitä se kertoo firmasta ja sen laatustandardeista? Tällä kertaa, joka on meille se ensimmäinen ja viimeinen, ei noppa ainakaan osunut meille!

  -Anu

  Vastaa
 12. Anonymous

  Toimin aliurakoitsijana Hartman kodin pystytys puolella. En kiellä etteikö huonoja porukoita olisi mutta ne yleensä saa kenkää Yhden huonosti menneen kohteen jälkeen. Ja laatu toleranssit on nykyään tiukemmat ku elementti puolella. Ja meidän urakka sisältää laatulisän joka on tietty prosentti osuus kokonais hinnasta
  Ja ihan vinkiksi että kyllä siihen pystytys porukkaan pystyy vähä vaikuttamaan/ toiveen esittää jos on tiedossa hyvä. Aikataulutukset tietysti on ongelma kun Hyvät porukat on tietty kovemmin työllistetty.

  Vastaa
 13. Anu H

  Luulen, että tuo ”paljon” on se ratkaiseva sana tämän firman kohdalla…Olen kuullut, että heillä on hyviäkin pystytysporukoita, mutta eivät he ehdi jokaiseen kohteeseen, eivätkä joka toiseenkaan. Talopaketin ostaessasi, kun luovut eräästä melko oleellisesta asiasta projektissasi: oikeudesta valita, ketkä sinun kotisi rakentavat! He ovat talopakettitoimittajan aliurakoitsijoita ja sieltä sitten tulee, vähän kuin noppaa heittämällä, jos millaista viheltäjää. Pieleenhän se menee, kun työnjohto ei toimittajan puolelta toimi ja firma ei ole kiinnostunut laadusta, eikä sen puoleen maineestaankaan!

  Minä en Hartman kotia suosittele.

  -Anu

  Vastaa
 14. Anonymous

  All right, kuulostaa hyvältä ja juuri kun tuli katseltua, että ihan kivoja malleja Hartmanilla ja paljon niitä on näille nurkille rakennettukin…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.