Näin asennat keittiön Hartman kotiin

Olen otettu kommenteista, joissa pohditaan, olenko minä kirjoittanut tämän tarinan omasta päästäni. Ja näin ollen ilmeisesti myös nähnyt melkoisesti vaivaa kuvien lavastamisen kanssa. Vaikka otan tämän kohteliaisuutena mielikuvituksellisuudestani, ei näin valitettavasti ole. Kirjoittaminen mukailee Kuluttajariitalaukunnassa olevaa valitustamme, lainausmerkeissä olevat viestit ovat edestakaisin lähetettyä sähköpostiviestittelyä. En puhu ihmisistä nimillä ja kuten laitoin, en käyttänyt suullisia heittoja, ennen kuin luimme Hartmannin vastauksen valitukseemme.

Vastauksesta kävi myös hyvin selväksi, ettei Hartman ole toiminut mielestään millään tapaa väärin meidän rakennusprojektissa. Sen ratkaissee virallinen instanssi. Mutta en näe mitään syytä, miksei tätä tarinaa saisi kirjoittaa, jos heidän toimintansa on virheetöntä. Kai se silloin julksisuudenkin kestää?

Hommat eteenpäin, että heilahtaa

Tuon viime tekstissä olleen, meidän lähettämän, pimahtaneen viestin jälkeen näimme rakennuspäällikön kanssa tontilla. Kävimme keskeneräiset ja korjaamista vaativat asiat läpi ja sovimme kuinka etenemme. Saimme asiallisen viestin 10.9.2012, jossa oli aikataulut ja toimenpiteet, juuri niin kuin olimme sopineet, peukut tästä:

”Hei,

Laitan tässä samalla viestillä kaikille tahoille tiedoksi:

xx jatkaa talon sisäpuolella viikon 37 (to-pe) alkaen Hartmanin urakkaan kuuluvia töitä, ja korjaa/ruuvaa kiinni seinälevytyksiä ( asiakas merkinnyt maalarinteipillä vikapaikkoja)
xx laskuttaa Hartmania autokatoksen kahdesta ylimääräisestä kattovalaisimesta. xx asentaa mahdollisimman pian kaikki (sisävalaisimet) että levytyksiä voidaan tarkastaa vielä lopullisessa valaistuksessakin (asiakkaalla on nyt olohuoneessa korkealla osalla telineet sähkärin käyttöön). Ulkorappauksen puolesta kaikki ulkovalaisimet voi nyt asentaa.
xx ilmoittaa suoraan xx, kun keittiön kalusterungot ja taso + pesuallas on paikallaan, että LVI- kalustus pystytään tekemään.

Maalari xx tulee pakkeloimaan levyseiniä (korjausta vaativista kohdista) viikon 38 lopussa, tavoite on että kaikki Hartmanin tasoite/maalauskorjaukset valmiit syyskuun aikana.

Parkettiasentajan tulee laittaa normaali suojapaperi valmiin ja imuroidun parketin suojaksi, Tämän lisäksi Hartman laittaa olohuoneen korkealle osalla parketin päälle vielä aaltopahvin/kovalevyt telineiden alle jos tasoite/maalauskorjauksia on tehtävä valmiin lattian päältä. Myös sisäportaiden suojausta lisätään tarvittaessa asiakkaan asentaman suojan päälle jos Hartmanin tasoitekorjaukset sitä vaativat.

Ulkopuolella xx lisää kattopeltien päätylistoihin kateruuveja tänään todettuihin puuttuviin kohtiin räystäsaluslaudoituksen asennuksen yhteydessä. Räystäsaluslaudoitus ja parvekekaiteet/ikkunasmyygit ja niihin liittyvät ikkunapellit asennetaan alkaen viikolla 38.

Ulkorakennuksen käyntioven rikkinäinen lukkorunko vaihdetaan uuteen.

xx laatii (xx avustuksella) nyt koko talopaketista loppuselvityksen asiakkaalle toimitettavaksi.”

—————————————————————————————————————-

Tämä oli mukavaa luettavaa! Nyt meillä oli aikataulu heidän töistään, selvät sävelet suojauksesta ja kenen kanssa sovitaa mikäkin työvaihe LVIS:n osalta. Niin ja talo oli rapattu. Se tietysti ohuesti jäi harmittamaan, että parketin laiton jälkeen vielä tullaan rakennustelineillä siihen päälle hinkkaamaan, mutta nämä nyt olivat tässä kohtaa niin pieniä asioita, että sama se, jos vaan homma menee eteenpäin!

Parkettia ja listaa pistettiin kiinni tehokkaasti. Työmiehet olivat meidän, he kasasivat poisheitettävät parketin ja listojen pätkät omaan kasaan ja tarvitsemansa pätkät omaan kasaansa. Joka työpäivän päätteeksi he imuroivat työmaalla olevalla imurilla suurimmat purut pois. Toisille normaalia, meille juhlaa!

Myös Hartmannin palkkaama asennurakoitsija porukka oli hyvä. Muistan, kun toinen työmaalla olleista timpureista soitti minulle ja kysyi ehtisinkö illalla maalaamaan määrämittaiset paneelin palat, ennen kuin ne nostettaisiin johonkin korkeuksiin. Tämä timpuri oli ajatellut, että meidän olisi helpompi maalata ne maantasalta, kun sitten keikkua yläilmoissa niitä maalaamassa. Mutta siis, loistavaa toimintaa ja tottakai me ne maalasimme!

Ilman pieniä naurettavuuksia ei tietenkään selvitty. Listoittamassa olleet työmiehemme naureskelivat, että he laittavat listaa kiinni ja Hartmannin porukka tulee perässä ja ottaa listat irti, maalari tasoittaa ja maalaa seinät ja timpurit laittavat listat takaisin kiinni. Niinpä, olisi kai ne nyt oikeasti voinu tehdä kuntoon ennen kuin niitä kuuluisia meidän työvaiheita jatkettiin, joihin siis listoituskin kuului. Mutta tehdään nyt näin, kun kerta työvaiheiden organisointi ei ollut mahdollista.

No sitten tultiin ongelmakohtaan, kun homma olikin niin päin, että meidän listoittajien olisi pitänyt jäädä odottamaan, että maalari saa työvaiheensa tehtyä. Minun mielestä heidän ehdotuksensa oli järkevä: he mittaavat ja sahaavat listat oikean mittaisiksi paloiksi, maalari saa rauhassa tehdä työnsä ja sen jälkeen Hartmannin porukka voi kiinnittää listat. Muuten hyvä, mutta Hartmannin porukka ei voinut laittaa seinään kiinni sellaisia listoja, joita meidän listoittajat eivät olleet ensi seinään kiinnittäneet. Oikeasti, jos listassa ei ollut naulan jälkiä niin niitä ei seinään laitettu. Tähän kohtaan jälleen iso PIIIIIP! Tämä asennusporukka toimi vain Hartmannin työmääräyksen mukaisesti, jolloin maalaisjärjen käyttö ei ollut mahdollista. Asia tuli sopia Hartmannin kanssa, niinpä tietenkin…huoh…

Välioviasennukseen päästäessä vastaan tuli yksi liian pieni oviaukko. Levyt irti, aukko suuremmaksi, maalari pakkeloimaan ja maalamaan…Kolmas kerta toden sanoo vai oliko se nyt jo neljäs…


Ylemmässä kuvassa näkyy lisäksi tasokas levytys tai siis ”puun elämistä varten jätetyt raot” kuten asia meille ilmaistiin, rakoja peittämään tarvittiin kourulistat.

Lisäksi hämmennystä herätti ulko-oven asennus ja eristys, jossa työvalineinä oli lekan sijasta toiminut moottorisaha:


Aikaisemman asennusporukan työnjälki oli siis yhä nähtävillä työmaallamme. Ajankohtana nyt siis elettiin syyskuuta. Maksamatta olevan laskun eräpäivä oli siirretetty lokakuun loppuun.

”Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun…”

Viikolla 38 kaikki Hartmannin työt piti sähkö- ja vesikalusteiden asennusta lukuunottamatta olla valmiina. Me tietysti intopinkeänä olimme tilanneet keittiökalusteet, kodinkoneet ja muita kiintokalusteita tontille. Keittiön asentajat tulisivat viikonloppuna viikolla 38.

Ja niin ne tulivatkin ja kyllä niin taas mielet pahoittuivat. Mitä luulette saatiinko rungot paikoilleen? Jos arvasitte ei, niin arvaatte varmaan syynkin: seinät olivat niin kierot ettei runkoja saanut niihin kiinni.


Ei niitä saanut asennettua, vaikka yritti kiiloilla ja muilla vippaskonsteilla. Ja mitä järkeä on tehdä uuteen taloon kiiloilla keittiötä? Onko nyt liikaa vaadittu, että uudessa, vuonna 2012 rakennettavassa, talossa olisi seinät suorassa?

Tässä tilanteessa olisi ollut mukava mittauttaa verenpaineensa tai räjäyttää se mittari. Paavo Väyrysen henkilääkärille terveisiä: Vitutukseen ei voi kuolla!  Se miten tämä projeksi vaikuttaa meidän eliniän lyhenemiseen jää nähtäväksi.

Vinkki ensikertaa rakentaville, noh katsokaas nyt sitten vaihteeksi videoita ”Tänään otsikoissa”: Pahantuulisuus lyhentää ikää Suosittelen miettimään miten pysyä positiivisena  rakennusprojektin ajan?

7 vastausta artikkeliin ”Näin asennat keittiön Hartman kotiin

 1. Anonymous

  Ihmettelen vaan miten seinät voivat olla näin kierot joka puolella uudessa talossa. Itselleni valmistui uusi omakotitalo 2011. Talopaketti oli K-Raudan myymä Omatalo. Talon ulkoseinärakenteet ovat tehty pienelementeistä, jossa olivat valmiina kiinni ovet ja ikkunat. Pienelementit nostettiin vain pystyyn nosturilla valetun pohjan päälle ja naulattiin kiinni toisiinsa. Pystytysvaiheessa tarkistettiin vatupassilla, että elementit tulevat suoraan. Lisäksi tarkistettiin talon seinien ristimitta (mitattiin talon seinät kulmasta kulmaan), jossa oli heittoa 20 metrin matkalla vain 5 mm. Seinien pystytys kesti yhden päivän. Hartman talo on taidettu rakentaa ns. pitkästä tavarasta ja ulko/sisäseinien rakennusvaiheessa ei ole nähtävästi käytetty vatupassia ollenkaan. Aika vaikea on seiniä alkaa suoristaa jos seinien runkopalkit ovat vinossa. Pitkästä tavarasta tehty talo on haastavampi rakentaa ja vaatii ammattimiehiä, jotka ovat tarkkoja työssään tai voi tulla vinot seinät.

  Vastaa
 2. Anu H

  Erittäin hyvä kysymys, kuten Kauhallinen raha-asiaa -tekstissä kerroin meillä vastaavana toimi yrittäjä, jolla on 14 vuoden työkokemus. Yrityksen toimialaan kuuluu pientalotyömaiden vastaavan työnjohtajana toimiminen, rakennustyön valvonta ja pienrakennusten suunnittelutyöt. CV näyttää tältä: Talonrakennustyön paikallisvalvojan pätevöityskoulutus, FISEn sertifioima pientalotyömaan vastaava työnjohtaja, rakennusinsinööri (AMK), pientalotyömaan vastaavan työnjohtajan koulutus, rakennusalan perustutkinto.

  Tätä asiaa pitäisi varmasti kysyä häneltä itseltään, me olimme ensimmäistä kertaa raksahommissa.

  -Anu

  Vastaa
  1. Anonymous

   Onko ”vastaava” ollut mukana neuvotteluissa Hartmannin kanssa, ja hyväksynyt korjausehdotukset ja valvonut että, korjaukset on tehty, niin kuin on sovittu?

   Vastaa
  2. Anu H

   Ongelma korjausten suhteen on ollut se, että vaikka ne on sovittukin yhteisesti ja kaikki tahot ovat ne hyväksyneet, ei meillä ole ollut aina tietoa, koska korjauksia talossa tehdään. Olemme pyytäneet, että Hartmannilta ilmoitettaisiin, koska korjauksia mennään tekemään ja osasta toki saimme tiedon esim. koska maalari on paikalla. Mutta esimerkiksi siitä, koska seinät käydään kepittäen läpi, ei ole koskaan tullut tietoa. Näistähän oli yhteisesti sovittu, että kaikki seinät käydään läpi. Kun emme tiedä milloin seiniä kepitetään, emme myöskään osaa pyytää vastaavaamme paikalle valvomaan. Viestiä olemme saaneet, kun hommat on tehty ja sitten onkin ollut ikävä huomata, ettei olla toimittu niin kuin on yhteisesti sovittu.

   Esimerkiksi Alavus Ikkunat hoiti uretaanisotkujen korjaukset mallikkaasti. Sieltä soitettiin n. 1vk ennen kuin olivat tulossa ja kysyttiin pääsemmekö paikalle. Kävimme yhdessä korjattavat kohdat läpi ja he hoitivat homman ja käskivät olla yhteydessä jos tulos ei miellytä. Ja nuo uretaanisotkuhan eivät edes olleet Alavus Ikkunoiden aiheuttamia.

   Ja näin korjauksia on tullut tekemään muutkin Hartmannin yhteistyökumppanit, paitsi Hartman itse.

   -Anu

   Vastaa
 3. Anonymous

  Mitenkä on mahdollista, että työmaanne vastaavamestari/valvoja ei ole näin suuria virheitä huomannut aikaisemmin? Jos hän olisi ollut ”asialla”, koko soppaa ei olisi syntynytkään.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.