Vaikeaa on Hartman kodin rakentaminen

Jos neljän muun ihmisen läsnäollessa lupaat, että talon kaikki seinät käydään läpi ja yli toleranssin olevat vinoudet korjataan, niin mikä siinä on niin vaikeaa? Jos olet itse lukenut muistion, johon näin on kirjattu, ja olet vielä kirjallisesti hyväksynyt, että muistio on puolestasi ok, niin mikä siinä on niin vaikeaa? En minä tiedä, enkä tajua!

Vitkuttelun maailman mestarit

Kyseltyämme työmaan viivästymisestä oli asia siis käännetty meidän syyksi. Näin tuntui moni asia Hartmannilta kysyttäessä kääntyvän. Eli työmaa ei ollut viivästynyt, vaan meidän työvaiheiden vuoksi oltiin nyt siinä missä oltiin eli elettiin elokuuta 2012.

Myyjän kanssa olimme aikoinamme sopineet, että Hartmannin töihin menisi tontilla 6-8kk. Tähän sopi myös tilausvahvistuksen mukana tulleet dokumentit ohjeellinen tavarantoimitusaikataulu ja maksuehdot. Ohjeellisen tavarantoimitusaikataulun mukaan viimeiset toimitukset, eli väliovet, olisivat tontilla viikolla 9 (Helmikuussa herttileijaa) ja viimeinen 15% maksuerä erääntyisi 180vrk runkotoimituksen aloituksesta eli 27.4, jolloin olisi kulunut tuo 180/30=8kk, EIKÖ? No ei, koska mehän olemme jo oppineet Hartman akatemian perussäännöt, joiden mukaan ohjeellisella tavarantoimitusaikataululla ei ole mitään tekemistä työmaan etenemisen kanssa kuten ei maksuehdoillakaan. Loogista ja juurikin kuluttajansuojalain mukaista?

Me sanoimme, että meille käy tuo 8kk ihan hyvin. Ei missään nimessä tarvitsisi kiiruhtaa tuohon kuuteen kuukauteen. Sanoimme myös, että kiire ei ole, vaan työt voisi hoitaa ilman ”jouluksi uuteen kotiin” tai ”juhannukseksi uuteen kotiin” -hokemista. Se, että ei ollut kiire tarkoitti meidän kielellä, että saisi rauhassa tehdä HYVÄÄ JA HUOLELLISTA jälkeä. Ja sitä saa mitä tilaa, eikun…

No muistellaanpas mitä ne meidän vastuulla olevat työvaiheet oikein olivat. Vitkuttelumme alkoi siis jo syksyllä 2011, jolloin muurariyritys toisensa jälkeen kävi tontilla toteamassa, että levyttämättä olevaa taloa on huono lähteä muuraamaan. Kuva, jossa sataa lunta, levyt ovat irti, mutta villaus on aloitettu, oli otettu joulukuun 13. päivä. Vitkutteluksi lasken myös näiden muurarien kommentit siitä, ettei taloa voisi joulukuussa -20 asteen pakkasessa muurata! Tai ettei muka muurausta kannattanut aloittaa, ennen kuin kaikki ulkolevyt olivat paikallaan, tosiaan ihme vitkuttelijoita sanon minä!

Eli meidän ja muurarifirmojen vitkuttelun johdosta, muuraus ja sitä myöten myös rappaus siirtyivät kevääseen. Sillä, että ulkolevyä meni parhaimpina päivinä 3 levyä seinään ei ollut tämän vitkuttelun kanssa mitään tekemistä, ei tokikaan!

Tämän meidän vitkuvien ja vatkuvien työvaiheiden vuoksi siis Hartmannin muurauksen ja rappauksen jälkeiset työvaiheet eli yksi ulkoseinän paneelaus, räystäiden aluslaudoitus, parvekkeen kaiteet ja olohuoneen ikkunoiden smyygit olivat kesällä 2012 tekemättä.

Muut vitkuttelut koskivatkin sitten sisätöitä. Meidän työvaiheisiin kuului tosiaan muun muassa laatoitus. Sen jälkeen ei Hartmannin työvaiheita kuulunut hanojen ja kattovalojen asennuksen lisäksi urakkaan. Sisäportaiden, joiden asennuksen hoiti porrastoimittaja Tähtiporras, jälkeiset työvaiheet eivät kuuluneet urakkaan. Niitä tosin ei tuon asennuksen jälkeen ollutkaan kuin lasikaiteiden putsaus. Takan asennus hormeineen ei vaikuttanut Hartmannin tekemisiin. Kiintokalusteiden asennukset eivät vaikuttaneet, muuten kuin putkiasennusten osalta.

Nyt en kyllä keksi muuta sisätyövaihetta, johon meidän vitkuttelu olisi vaikuttanut, kun väliovien asennus, joka oli riippuvainen parkettiasennuksesta ja listoituksesta. Mutta siis viivästymisestä olisi meidän turha puhua! Yhtä turha kuin siitä, että kannattaako parkettia, portaita, listoja ja kiintokalusteita lähteä asentamaan, ennen kuin kaikki seinät oli sovitun mukaisesti käyty läpi, korjattu, tasoitettu ja maalattu lopulliseen pintaansa?

Vinojen seinien maailman mestarit


Siinä missä me tietämättämme kunnostauduimme vitkuttelussa, kunnostautui Hartman Koti vinoissa seinissä. Meidän työvaiheiden viivästymiseen ei toki vaikuttanut se, että seinät olivat vinossa. Koko kesähän tehtiin korjaustöitä, eikä työmaa ollut edennyt yhteenkään uuteen työvaiheeseen sitten huhtikuun laatoituksen! Mutta hyvänen aika, onhan tämä toki meidän vitkuttelun syytä!

Varmaan jos Hartmannilta kysyy, niin meidän vitkuttelusta ne seinätkin ovat vinoon menneet. Eiköhän sekin näiltä rakennuttajilta onnistu, ensimmäistä kertaa, kun reppanat rakentavat!
 
No nyt kuitenkin elettiin jo elokuuta, jonka 7. päivänä saimme mailin: ”X X on nyt käynyt kaikki levyseinät läpi; Vaatehuoneessa, alakerran käytävällä ja keittiön kalusteseinällä lisättiin ruuveja. Maalari X X tulee huomenna tasoittamaan nämä ruuvauskohdat ja aloittaa myös sovitut levyseinien tasoite-oikomiset.”

Samassa mailissa rakennuspäällikkö ilmaisee huolensa rakennusaikaisesta sääsuojauksesta. Elokuussahan sitä onkin hyvä lähteä sääsuojausta neuvomaan, kun vesi on tullut kesäkuussa vajaista uretaanitäytöistä sisälle. Sitä paitsi olimme sopineet suojauksesta vastaavamme, kanssa. Mutta kiitos nyt kuitenkin huolestuneisuudestanne!

Maalarin kanssa keskustelin työmaalla 14.8.2012. Otin vatupassin käteeni ja kiertelin ne kohdat, joissa tiesin klunsseja olleen. No mutta kappas vaan, siellähän ne klunssit edelleen olivat. Yhtä tiukassa, kun purkka tukassa! Ei hän tiennyt kaikista heitoista seinissä, josta tein terävän päätelmän että EI KAIKKIA SEINIÄ oltu edes käyty kepittämällä LÄPI! Sitä paitsi hänen ammattitaitonsa mukaansa seiniä ei edes ollut mahdollista tasoittamalla oikoa! Mutta ne seinät, joita hän oli yrittänyt oikoa, oli kuitenkin jälleen kerran maalattu lopulliseen pintaansa. Nämä kohdat olivat ne, jotka oli merkitty aikaisemmin työmaalla lyijykynällä seiniin.

Mielestäni nyt oli kyllä järjen köyhyyttä, että maalari tasoittaa ja maalaa seiniä, jotka eivät tulisi näin kuntoon, määräysten mukaiseksi saati, että tulisimme niitä noin hyväksymään. Lupasin ottaa yhteyttä Hartmanniin. Kysyin samalla oliko KAIKKI seinät tosiaan menty läpi ja miten oli mahdollista, että maalari ei ollut kaikista lumpuista tietoinen?

Tiedustelin myös tarkennusta työmaan suojauksesta saamaamme mailiin. Yhdestä makuuhuoneen seinästä oli purettu levyä ja meillä kävi mielessä, että oliko sieltä löytynyt jotain, mistä meidän tulisi tietää. Samalla kyselin vastaehdotusta hanojen sijoittelusta, koska meidän mielestä 0€ korvaus ei ihan ollut se mistä oli neuvottelussa 6.7.2012 sovittu.


Makuuhuoneesta irroitettiin levyä ja oiottiin seinää.

Lepotasolta uusiin sfääreihin


Sain vastauksen 20.8.2012, että maalari oli ilmoittanut, että kaikki seinät olivat toleranssien sisällä, mutta rakennuspäällikkö kävisi vielä itse tarkastamassa seinät. Hyvä niin, koska seuraavana päivänä tulisi porrasasentaja!

Huoli suojauksesta ei hänen mukaansa ” kumpua mistään muusta kuin omasta ammattimoraalistani”. Kyllä tämän moraalin kanssa pääsisimme vielä kumpuilemaan, samaan tapaan, kuin talossamme seinät!

Niin ja ne hanat…Saimme tosiaan uuden korvausehdotuksen. No mitä sitä sitten muuta voi odottaa 100€ lahjakortin ja 0€ jälkeen, kuin KOROTONTA MAKSUAIKAA 30.9.2012 saakka, laskuille joiden eräpäivää oli siirretty nyt huhtikuusta. Uskon, että tontilla vierailleella rakennusteknisellä asiantuntijalla oli juuri jotain tällaista mielessä, kun neuvottelussa asiasta keskustelimme!

Ja sitten ne sisäportaat asennettiin. Portaat olivat hienot. Valitettavasti vaan pääsimme portaita pitkin lepotasanteelle ja vatupassin kanssa mittailemaan ”kaikkialta tarkistettuja ja kepitettyjä seiniä” vähän korkeammalta…Voi hyvää päivää!


Portaiden takaseinä, ja kierossa kun lokinkivittäjän silmät! Samoin toinen sivuseinä, kun niitä lepotasolta mittaili.


Hartman kodin ”RYL:n” toleranssin mukainen ”sormen mentävä rako” vatupassin ja seinän välissä. Ja siis kuvassa sama portaiden ikkunallinen takaseinä.

Jos kuvittelitte, että on idioottimaista laittaa villoja, ennen kuin ulkolevyt ovat paikoillaan, pysykää kuulolla! Mielenvikasempia rakentamisjärjestelyitä on vielä tulossa ja kyllä, saa käyttää muttei oo pakko!
 
Vinkki ensikertaa rakentaville: Varmistakaa aina ITSE ja vielä mielellään kahteen kertaan, jos teille on luvattu, että joku asia on kunnossa. Kiivetkää myös tikkaille ja tarkastakaa sieltäkin!

 


 

22 vastausta artikkeliin ”Vaikeaa on Hartman kodin rakentaminen

 1. Anu H

  Oletan kirjoitustyylistäsi päätellen, että olet sama anonyymi kommentoija, jonka kommentti löytyy toisesta tekstistä. Et tainnut huomata vastaustani, etkä kiitoksiani hyvästä huomiosta, joten lisätäänpä ne tännekin: ”Olet oikeassa ingressissä oli käytetty väärää termiä. Nyt se on vaihdettu Hartmannin tiedotteessa olleen mukaiseksi. Tosin, meillä ei ennen sitä ollut tietoa, mikä toimituksemme ”nimi” edes on, nimittäin tilausvahvistuksesta, tarjouksesta tai muista sopimuspapereista emme ole löytäneet nimeä tälle toimitukselle.
  Avainten lisäksi, toimituksesta puuttuivat tosiaan myös lukot…”
  -Anu

  Vastaa
 2. Anonymous

  Meilläkin on Hartman talo joka rakennettiin viitä vaille valmiiksi Hartmanin puolesta, eikä ole moittimista. Marraskuussa 2011 sokkeli valettiin ja maaliskuussa v10 talo oli siinä vaiheessa kun sopimuksessa oli sovittu ja vieläpä etuajassa. Sisustustyöt tehtiin itse, sisustuspaketti oli mukana sopimuksessa, oli helppo kun sai käydä valitsemassa materiaalit ja sai asiantuntija-apua valinnoissa. 1.7.2012 muutettiin uuteen kotiin. Kaikki toimitukset tulivat ajallaan ja aina soittivat että tavaraa on tulossa. Rakennustyömaan siivous ja rakennusmateriaalin suojaus kuuluu asiakkaalle se oli selkeästi tiedossa ennen aloitusta. Ilmatiiviysmittaus kuului pakettiin ja se tehtiin 21.9.2012. Tulos luokka A: 0,4.

  Vastaa
  1. Anu H

   Hieno juttu, olkaa onnellisia! Jotain tuollaista mekin haaveillimme, kun Hartman kodin ostimme. Tämä blogi tosiaan kertoo meidän rakennusprojektista ja todella toivottavaahan se olisi ettei tämänkaltaiset projektit olisi kovin yleisiä.

   Millainen sopimus teillä oli tuosta valmistumisesta, kun laitoit, että talo oli siinä vaiheessa kun sopimuksessa oli sovittu ja valmistui vieläpä etuajassa? Meille aikataulujen osalta vastasi rakennuspäällikkö näin: ”…1 vuosi 3 viikkoa on kohtuullinen ja hyvin tyypillinen rakentamisaika ottaen huomioon kaikki työvaiheet asennus ja -kuivumisaikoineen. Vastaavasti samanlaisten rakennusten (talo+talli) rakentaminen samaan valmiusasteeseen 7 kuukaudessa, on epärealistinen”

   -Anu

   Vastaa
 3. None

  Huikeasti tsemppiä teille, toivottavasti projekti eteni edes osittain siedettävästi loppua kohti mentäessä!

  Pakko päästä hieman myös väittelemään tänne kommentoijien joukkoon. Joku tuossa aiemmin totesi, että tietää monia Hartman-talon omistajia, jotka ovat taloonsa ja rakentamisvaiheeseen täysin tyytyväisiä, joten te selvästi vain liioittelette blogillanne. Niin, eli jos löytyy satoja tyytyväisiä ja onnellisia asiakkaita, niin yhden pariskunnan talourakan voi hyvillä meilin tyriä aivan täysin? Mitä sitten, jos se huomattavasti alentaisi pariskunnan elämänlaatua? Ei, en ehkä aivan ymmärrä tuollaista ajatuksenjuoksua..

  Vastaa
 4. Anonymous

  Minulla tulee väkisinkin mieleeni näistä viimeisistä teksteistä se, että…
  En ymmärrä millä tämmöinen paikka kuin Hartman (niin kaukana asiakaspalvelusta)on saanut jalansijaa jossain talopuolella. Palvelu on aina ollut ylimielistä. Minunkin kokemukseni liittyvät, kuten (Anonyymin edellä) samoihin asioihin. Kuten tässä ja omassa asiassa, he valitettavasti yrittävät tehdä niitä asioita, joihin TAIDOT ei riitä!

  Vastaa
 5. Anonymous

  Älkää luovuttako, hartman yrittää vaan väsytystaktiikkaa! Mieleeni tuli, että jos hankkisitte lakimiehenne kautta tavarantarkastajan työmaalle. Tav.tarkastajan raportti on aika painavaa tekstiä oikeudessakin.

  Vastaa
 6. Anonymous

  Minulla on käsissäni Hartman-kotien esite..lähdin katsomaan netistä kirjoituksia Hartman-kodeista. Luin yhdeltä istumalta koko blogin. Poltan talokirjan. Minulla on ammattiini liittyvää kokemusta Hartmanista, ei tosin kodeista. Sen yhteistyön irtisanoimme. Samanlaista kusetusta yksityis- kuin yrityssektorilla.

  Vastaa
 7. Anonymous

  Se kiinnostaisi, onko Hartmanilta otettu teihin päin yhteyttä tämän blogin vuoksi? Vai haluatteko paljastaa sitä vielä? 🙂

  Vastaa
 8. Anonymous

  En tunne Hartmania yrityksenä, mutta tämän blogikirjoituksen perusteella asioiden hoito vaikuttaa sellaisen yrityksen toiminnalta, joka on kasvanut sen verran suureksi, että homma ei pysy enää käsissä. Kohteita on niin paljon, että kaikkiin ei saa ammattitaitoisia tekijöitä ja kaikkien kohteiden laatua ei pystytä valvomaan.

  Tai sitten joku Hartmanilla on laskenut, että asioiden tekeminen hyvin on niin kallista, että kannattavuus huononee.
  Nykyään vaan kun joka toinen rakennuttaja kirjoittaa blogia, huonot kokemukset eivät pysy enää ainoastaan rakennuttajan lähipiirin tiedossa vaan ne ovat kaikkien nettiä käyttävien saatavilla.
  Veikkaanpa, että ”Raakaa peliä raksalla” -blogin takia Hartman on menettänyt niin monta kauppaa, että tämän kohteen reklamaatioiden asiallinen hoitaminen olisi tullut halvemmaksi.

  Vastaa
 9. Minna

  Harmillista että eteneminen on noin kivikkoista, toivotaan että tahti paranee loppua kohden. Tosin kuten aiemminkin jo tuossa kommentoitiin, niin meillä myös villoittaja meni edellä ja tuulesuojalevyt lyötiin heti perään. Järjestys oli sekä vastaavamme että urakoitsijan mielestä ainoa oikeia, koska vain näin saadaan varmistettua että villan kaikki kulmat on kunnolla, eikä rytyssä päin levyjä. Mutta homma pitää tehdä niin, että levyttäjä tulee villoittajan perässä, eikä näin mikään ehdi kastua.
  Mutta urakoitsijoiden puolesta pitää kyllä sanoa sekin, että jos alalla on ammattitaidottomia urakoitsijoita, niin on myös uskomattomia ”rakentajia” (useimmiten rakennuttaja, joka käy tontilla vain arvostelemassa). Eli molemmilla puolilla pitää olla kärsivällisyyttä ja ymmärrystä ja kun käsitöinä tehdään, voi joskus joku millin heitto jonnekin tullakin. Mutta ymmärrän kyllä, että jos sutta ja sekundaa alkaa syntyä enemmän kuin valmista jälkeä, niin urakoitsija kannattaa laittaa vaihtoon. Tsemppiä loppurutistukseen, eiköhän se siitä iloksi muutu!

  Vastaa
 10. Anu H

  Yritän kiriä tähän päivään vauhdilla, sillä valitettavasti kommentoija yllä on harvinaisen oikeassa.

  Ja esille tuodut kaksi seikkaa ovat hämmästyttäneet meitä myös!!

  -Anu

  Vastaa
 11. Anonymous

  Tässä casessa on kaksi minua hämmästyttävää asiaa, rakentamisen huono laatu ei minua enää sinällään hämmästytä.

  Kuinka kukaan Hartmanilla ei ole puuttunut tähän ajoissa? Veikkaan, että tässä ei kovin sopuisaan loppuratkaisuun päädytä ollenkaan, kun tätä blogia kerran kirjoitetaan. Kaikilta rakentajiltahan löytyy paskoja alihankkijoita ja virheitä sattuu hyvillekin tekijöille. Kysehän on vain siitä kuinka virheet korjataan asiakkaaseen päin. Jos Hartmanin työmaataso ei osaa hoitaa valittavaa asiakasta tyytyväiseksi ja päätyy riitelemään tällä tavoin, jonkun ylemmän tahon pitäisi puuttua asiaan. Koko yrityksen mainehan on kyseessä. Voiko yritys ajatella vielä nykyaikana, että asiakkaalla ei ole väliä, kun on kyse tällaisesta ’kertaluontoisesta’ kaupanteosta ?

  Toinen hämmästyttävä tai oikeastaan vähän pelottava juttu on, se että rakentajina ja kuluttajina sallimme tällaisen toiminnan. Tai suurin osa meistä sallii. Siis sen, että asiakas on aina väärässä. Tämä asennehan näkyy täällä jossain kommenteissakin. Tämä työmaa ei varmaankaan ole ainutlaatuinen, vastaavissa tapauksissa vaan Hartmanin selitykset ja vaatimukset ovat menneet läpi. Mielestäni tämä loistaa blogissa kuvatussa Hartmanin miesten asenteissa. He ovat tottuneet saamaan tahtonsa läpi ja he eivät usko, että asiakkaalla on heitä vastaan mitään mahdollisuuksia. Muutenhan tämä touhu ei jatkuisi. Tässä on siis meillä kaikilla skarppaamisen paikka. Hyvä, että joku jaksaa taistella.

  Vastaa
 12. Mika

  Sain jo vähän palautetta noista uretaanikommenteistani, joten otan vähän takaisin – tai lisätään tänne, että on kuulemma ihan sama tekeekö rakotilkinnän vaahdolla vai villalla, ammattimies osaa tehdä molemmin päin, ja kumpikin tapa onnistuu täysin. Mutta jos joku ei osaa, niin saa toki menemään pilalle periaatteessa minkä tahansa työvaiheen.

  Eräs ammattimies neuvoi, että uretaanivaahto on hyvä lämmöneriste, pistoolivaahdolla saa onnistumaan hyvinkin pienten vaahtomäärien lisäyksen. Hän laittaa ikkunan karmit vaahdolla kiinni kolmessa eri vaiheessa, jolloin erillisiä asennuksen aikaisia tukiakaan ei tarvita, eikä ikkunoihin tule käyntiongelmia.

  No – itse törmäsin juuri sellaiseen tapaukseen, jossa ikkunan läpi tulevalle puhallukselle ei ole muuta selitystä kuin uretaanin puute tai linttaantuminen, koska suojalistojen takaa puhaltaa lähes vapaasti. Kovilla pakkasilla sisälämpötila ikkunan edessä oli -4C ja ikkunan edessä olevalla sohvalla ei ilman toppatakkia tehnyt mieli istua kovin pitkiä aikoja. Näitä ikkunoita ei avata eikä korjailla nyt pakkaskaudella, vaan ne avataan vasta ensi kesänä. Otetaan sitten valokuvia, että mikä niissä meni pieleen.

  Vieressä oli sellaisia ikkunoita, joissa tilkkeenä oli käytetty villaa, ja niistä ei tullut vetoa läpi yhtään.

  Yllä olevassa linkissä Tapani Värjölä kuvasi kyllä asioita aika hyvin ja aika hyvillä sanakäänteillä 🙂

  Vastaa
 13. Anonymous

  Yleensä laitetaan villa ensin ja levy perään. Juurikin syystä että näin saadaan varmistettua villan leviäminen jokapuolelle eikä ilmataskuja jää seinien sisään. Itsekin tein ilmanmuuta näin. Aluskatteella oleva talo ei sinne villojen sekaan sada mitään ja muutama pisara vettä kyllä kuivaaa aina pois.

  Vastaa
 14. Vili

  Voi hyvää päivää! Luin juuri yhdeltä istumalta koko tarinan. Kyllä se vaan on uskomaton määrä mitä talon rakennuttajan ”pitäisi” osata jo ennen kuin koko projekti edes ensimmäistä kertaa käväisee mielessä.

  Mielestäni Talo Värjölä -blogissa kiteytettiin aika hyvin mitä pitäisi rakennuttajan osata 😉
  http://tvarjola.blogspot.fi/2011/03/mita-kaikkea-rakennuttajan-pitaa-osata.html

  Joka tapauksessa, tsemppiä jatkoon. Varmasti tämäkin blogi auttaa aikanaan omassa projektissamme, jos ei muuten niin ainakin asennoitumisen suhteen.

  Vastaa
 15. Mika

  Ehkä noiden ikkunoiden karmien tiivistysten onnistumista kannattaa myös vielä seurailla. Jossain aiemmassa viestissä oli puhetta, että vaahdon välistä oli tullut vettä sisään. Joskus voi tulla myös kylmä.

  Eli vaahdolla asennustyö käy nopeasti, mutta kesän jälkeen kun ikkuna lämpölaajenee, vaahto voi mennä linttuun. Ja sitten kun syksyllä ilmat taas viilenevät, se linttuun painuminen jää, ja ikkunan karmin ja rungon välissä on milli-pari rakoa, josta kylmä ilma puhaltaa sisään (siis ikkunan listaan saakka).

  Jos käyttää ikkunan karmien ja rungon välissä villää, niin villa elää eli paksunee ja ohenee ikkunan karmin ja talon rungon välissä aina sen mukaan mikä ikkunan lämpöliike on. Tietysti pitää silloin huolehtia, että villä pysyy kuivana seinärakenteiden sisällä, eli jos vaahdonkin välistä voi päästä vettä sisälle saakka, silloin samassa tilanteessa myös villat olisivat kastuneet ja villat olisi ehkä pitäneet vaihtaa. Vaahdolle kastuminen ei tee mitään.

  Lisää ikkunoiden asentamisesta ja eristämisestä esim. tässä linkissä:

  http://www.suomirakentaa.fi/tyoohjeet/ulko-ovet-ja-ikkunat/ikkunoiden-asennus

  Eli niin kuin tuossa linkissäkin sanotaan, niin molempia tapoja käytetään, ja on sallittua käyttää. Mutta itse kuulun siihen koulukuntaan, joka laittaisi ikkuna-aukkoihin villat. Vaahtoa meidän talossa laitettiin kellarin harkkojen ulkopuolella styroksien väliin, koska maan alle kosteisiin paikkoihin ei voi villaa laittaa.

  Jos sitten ikkunan karmit alkaisivat seuraavana talvena falskaamaan, kaipa niissä ikkunoissa jokin 2-vuotistakuu on vielä jäljellä?

  Ja tietysti voi olla ja toivotaan että onkin niin, että kaikki toimii mainiosti ja mitään ongelmia ei ole eikä tule. Mutta siis tämäkin asia kannattaa omasta mielestäni tarkistaa ensi talvena ensi kesän lämpöliikehdinnän jälkeen, että vieläkö ikkunat pitää kylmää. Ikkunan reunassa olevasta puulistasta sen kyllä käteen tuntee.

  Vastaa
  1. Anonymous

   Kyllä se on paskapuhetta että karmin ja rungon välissä tapahtuisi niin paljon elämää että uretaani linttaantuu. Noin 1-1,5 cm rakoon pursotettu uretaani varmasti joustaa sen mukana. Liima tarttuneena molempiin pintoihin. Muutoin kyse on haukipaikasta tai muusta tyhmyydestä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.