Kootut korvausehdotukset ja kosteat paikat, VOL 1

Eikös sitä aina jossain vaiheessa kuulu, jonkinlainen ”kokoelma” vääntää. Tarinan puoliväli nyt olkoon se kohta, jossa nämä kootut mitkälie -ehdotukset pääsevät julkisiksi. Samaan syssyyn tulee reaaliaikainen päivitys tästä hetkestä, saimme nimittäin kuluttajariitalautakuntaan tekemäämme valitukseen vastineen. Se oli Hartmannin asianajajan laatima ja niin kuin arvata saattaa näkemyseromme asioihin oli, öööö -huomattava? Mutta palataan nyt 8kk takaisiin tapahtumiin. 

Työpäällikön TOP 4 korjausehdotukset ala Hartman koti

Luin läpi nuo meidän vastineet ja vastineiden vastineet jne. Ne ovat kyllä niin rasittavaa vänkyttämistä ja ärsyttävää luettavaa yhä edelleen näin melkein vuoden jälkeen, joten en niitä lähde tänne avaamaan. Teenkin teille lukijoille palveluksen ja kokoan alle TOP 4 listan.

1) Paneelien vaihdot kattoihin. Kommentti: pesuhuone ja khh ovat samaa tilaa, toki ovi ja seinän pätkä välissä.

a) 16.5.2012 ”Paneelit tullaan vaihtamaan täysmittaisiksi saunassa, pesuhuoneessa ja khh:een tuulikaapin puoleisessa päädyssä, Pitkät paneelit menee erikoistilaukseen, toimitusaika n.2-3vko. Paneelit vaihdetaan niiden saavuttua. ”


b) 26.5.2012 ”Saunassa, psh ja yläkerran wc/psh vanhat paneelit puretaan ja uudet


pitkät laitetaan tilalle. Alakerran wc paneelaus korjataan ja khh jatkosaumat käsitellään värjätyllä saunasuojalla ja tarvittaessa tehdään ylikäsittely.”


c) 5.6.2012 ”Kävin työmaalla vielä katsomassa paneeleita, värisävy eroa niistä toki löytyy kun paneelit on vierekkäin. Kun ne on eri huoneissa ja huoneiden välillä on vielä seinä ja ovi välissä ei sävy ero mielestäni häiritse ketään. Eli mielestäni vaihto on järjetöntä työvoiman tuhlausta, paneelit mitä työmaalle tuli saatte käyttää khh kattoon, meidän puolesta niitä ei aleta vaihtamaan.”

KOMENTTI: Ei kommentoitavaa, eiköhän se ole tyhjentävästi yllä olevissa Hartmanin työpäällikön lähettämissä sähköposteissa.

2) Enää ei mene tämä läpi

”Toimittakaa listoittajan ja tasoitemiehen erittely lisätyötunneista, hyvityshinta käsitellään loppulaskun yhteydessä.”

Pyysin heti perään määrittelemään tuon ”hyvityshinnan käsittelyn”, onko se = lasku maksetaan? Ja niinhän se oli: ”Lisätyö kulut korvataan teille laskun mukaan edellyttäen että korjaukseen käytetty aika ja veloitus ovat toden mukaisia.”

KOMMENTTI: Tämä olkoon vinkki ensirakentajille: näin näitä luetaan, jokainen yksityiskohta tulee käydä läpi tällä tarkkuudella. Taisinkin jo mainita jotain, siitä asioiden kirjaamisesta kirjallisesti…

3) Eteisen kaappisyvennys, heitto 80mm kuviin verrattuna. Piirrustuksissa kaappisyvennys on 700mm syvä.

18.5.2012 ” Tästä olen selvitystä jonkin verran tehnyt, olenko ymmärtänyt oikein että teille tulee syvennykseen vain normaali kaapin sisuskalut ja liukuovet aukkoon? Jos näin on ei henkarin sopivuuden kanssa pitäisi tulla ongelmia. Normaali henkari on 450mm syvä ja liukuoven kiskon vaatima tila on n.80mm. Tällä mitoituksella nämä toimii 620mm syvässä tilassa.”

29.5.2012 ”Selvitykseeni vedoten mitta heitto ei kaapin käyttöä pitäisi vielä häiritä, mutta toteutus ei kumminkaan kuvien mukainen joten tarjoan sovellan tuotteita myymälästämme hyvitykseksi 100€ edestä.
 
KOMMENTTI: Meidän tekemän selvityksen mukaan, ne liukuovet, jotka olimme kaappisyvennykseemme tilaamassa veivät sen verran tilaa, että tuo 620mm jäisi liian pieneksi. Kiskot vaativat tilaa sen 100mm. Tästä muuten vielä keskusteltiin työmaalla ja paikalla olijat ihan pokalla totesivat minulle, että tilatkaa eri firmalta ovet. Oikeasti??
 
Siksi toisekseen minä en käsittääksi ollut muuttamassa taloomme tämän näiden viestien lähettäjän eli työpäällikön kanssa? Mieheni sattuu olemaan suurempikokoinen kuin Hartmannin työpäällikkö ja näin ollen myös hänen takkinsa ovat isompia. Eivät ne takit mahtuneet aikaisemmassakaan kodissamme 520mm syvää liukuovikaappiin (liukuovet vievät sen n.100mm kaapin syvyydestä) ja tämän epäkohdan halusimme korjata uudessa kodissamme tekemällä tarpeeksi syvän komeron, jossa takit mahtuisivat olemaan suorassa ja hihat eivät tursuaisi ovien välistä.
 
Ja sitä paitsi MITÄ SILLÄ ON VÄLIÄ, minkä levyinen henkari on ja mahtuuko takit sinne kaappiin. Tämä seinä nyt on sen 80mm väärässä paikassa, eikä kaappisyvennys ole piirrustusten mukainen! Ja mitään rakennusteknistä syytä, siihen miksi seinä oli 80mm väärässä paikassa ei ollut. Miten näin kävi, sitä meille ei kerrottu, mutta meillä on omat epäilyksemme asiasta!

4) Seinien heitot ja patit.

”Tässä vaiheessa kun seinät on tasoitettu ja maalattu on perusteellisia korjauksia tarpeetonta tehdä. Sopimusehtojen mukaan kun toimimme on nämä virheet hyväksytty kun niiden päälle on jatkettu seuraavaa työvaihetta. Asiakas ja vastaava käyvät työmaalla lähes

päivittäin jolloin työjäljen seuraaminen on varmaan yksi työvaihe siellä käydessä.


Kaikesta huolimatta toimitamme tarvittavat tasoitteet näiden pattien


oikaisuun tasoitemiehelle.”

KOMMNETTI: Nyt pitää oikein pidätellä itseään, että mitä tähän kirjoittaa…Talon seinät maalattiin samaan aikaan kun K-Raudan asentaja oli laatoittamassa. Hänen näytettyään meille sen kuuluisan ”klunssin” eteisen ja keittiön väliseltä seinältä, kävimme myös muut talomme seinät läpi vatupassilla. Valitettavasti tähän mennessä maalaus oli jo tullut tehtyä.

Meillä ei aikuisten oikeasti ollut tullut mieleenkään, että seinät voisivat olla kierossa, UUDESSA TALOSSA! Mutta kuinka väärässä jälleen olimme: Talon seinät olivat TÄYSIN KIEROT. Löysimme klunsseja NELJÄSTÄ kohtaa. Vinoja seiniä talossa oli SEITSEMÄN kappaletta. Seinät oli tosiaan maalattu ja työvaihetta jatkettu eteenpäin. Mutta emme tosiaankaan tulisi hyväksymään RYL 2009 määräysten vastaisia seiniä taloomme.

Mikalle jälleen kiitos mainiosta kommentista blogiini: ”Jotenkin myös rakennusalalla tuntuu olevan kovin yleistä se, että kokeillaan kuinka keskeneräisenä tai kuinka paljon väärin tehtynä joku työ saatettaisiin siltikin (epähuomiossa) mennä läpi ja tulla hyväksytyksi.”

Juuri näin ja tuota kokeilunhalua tosiaan riittää! Se tosin tulee muistaa, että lakien ja määräysten vastaista työnjälkeä ei tarvitse hyväksyä, vaikka ne huomaisikin myöhemmin!

Kommentoiminen yllä olevista ajaa melkein hulluksi, yhä edelleen…Yhteinen taipaleemme työpäällikön kanssa tuli näiden hänen tekemien tutkimustensa ja terävien päätelmiensä jälkeen päätöksen. Seuraava päähenkilö oli astumassa ”näytelmään”. Nyt myös otimme asianajan hoitamaan asiaa, meillä ei aika, jaksaminen, hermot eikä osaaminen enää riittäneet/venyneet/kestäneet/pystyneet…

Ai niin, se kosteusjuttu


Mikäs työmaa se nyt olisi, jos siellä vaan on seinät kierossa ja vähän huolimattomasti tehty hommia? Kyllä kunnon katastrofi vaatii aina pikku kosteusongelmaa.

Tässä alustus:

19.1.2012 vastaavallemme lähetetty viesti
– Oh:n ikkunat on tiivistämättä ylhäältä ja katoksesta puuttuu pellinpala.

19.3.2012 palaveriin laadittu puutelista, kohta 13.



3.5.2012 s-postiviesti vastaanottajat: vastaavamme, Hartman työpäällikkö, Hartman rakennuspäällikkö
3) Ikkunoiden uretaanit ovat vajaat, niiden asianmukainen täyttö.

16.5.2012 s-postiviesti, vastaaottajat: Hartman työpäällikkö, Hartman rakennuspäällikkö
– Oh:n ikkunoissa ei ole uretaania sisäpuolella. Kaikki ikkunat tulee tarkastaa sekä ulko- että sisäpuolelta ja täyttää asianmukaisesti. 

 
29.5.2012 työmaakatselmusmuistio, laatijana Hartman työpäällikkö
”Talon tuulensuojalevyjen kiinnityksien tarkistus ja ikkunoiden / ovien uretaani asennuksen tarkistus sisä ja ulkopuolelta.


– tuulensuojalevyt käydään läpi ja uretaanipursotus tehdään tarvittaessa


loppuun. Tuulensuojat käyty läpi 28.5.2012.

14.6.2012

Muistan tuon päivän. Ensin luulin, että koiramme oli käynyt liruttelemassa. Kunnes näin, että vesi valuu ikkunan karmin välistä. En itkenyt, mutta kipeää teki. Ongelmamme olivat jälleen saaneet uuden käänteen ja loppua tähän painajaiseen ei ollut näkyvissä.

Ja Hartmannin vastaus asiaan:

”Eilen tuli vettä kovan tuulen kanssa jonka takia vesi löysi reiän vaahdotuksesta, kuvan vesimäärän perusteella vettä ei litroja ole tullut mutta xxx tutkii tilanteen. ”

Jatkuu huomenna 😉

 

2 vastausta artikkeliin ”Kootut korvausehdotukset ja kosteat paikat, VOL 1

  1. Anu H

    Joo ei se ihan niin taida mennä, että haet sitten avaimet talotoimittajalta, eikä varmasti niin kukaan valmistalopaketin ostava ajattelekaan, mutta ei nyt mitään tällaistakaan!

    Olen saanut palautetta perheiltä, joissa lapset ovat pieniä ja he ovat joutuneet samanlaiseen tilanteeseen. Ahdinko on kova ja aikaa esim. blogin kirjoittamiselle ei ole! Meillä ei ole lapsia ja jos olisi, olisimme varmasti antaneet periksi. Ei tämä arki lapsettomillakaan helppoa ole ollut! Onhan tässä koko elämä kiinni, niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

    Tuo valvominen ja tontilla seisominen on kyllä sama kuin, jos lentolipun ostaneena menisit ohjamoon, siihen lentokapteenin taakse, seisomaan ja ihmettelemään, että painoikohan se nyt oikeaa nappia. Siihen nyt osaisi puuttua, jos kone on nokka alaspäin syöksymässä, mutta ei juuri muuhuun 🙂 Eikä siitä muuttovalmiissa kohteessa makseta, että sinun siellä pitäisi kaiket päivät vahtia. Meidän oli ainakin tarkoitus tehdä omia töitämme, että saadaan lainat maksuun!

    Tämä rakentamisen laatu on näköjään päässyt ihan valtakunnan uutisiinkin YLE:lle. Hyvä niin, ehkä sitten, kun teidän suunnitelmat konkretisoituvat tilanne on parempi!

    -Anu

    Vastaa
  2. Anonymous

    Mä olen lukenut tämän blogin tekstejä vasta noin kymmenen minuutin ajan, ja nyt on jo verenpaine pilvissä!!! Miten voi olla Hartmanilla tuollaista touhua? Ja miten olisikaan käynyt sellaiselle rakennuttajalle, joka olisi odottanut talon valmistumista ja ei olisi jostain syystä päässyt paikalle valvomaan rakennusurakkaa vaan olisi luottanut siihen, että ammattilaiset siellä tekevät varmasti hyvää jälkeä… Mekin olemme suunnitelleet talon rakennuttamista avaimet käteen -periaatteella, ja totta vieköön: Hartmaniin ei ainakaan tarvi mennä! :/

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.